fbpx
Topličin venac 5, 11000 Beograd

5 razloga zašto semenke bundeve treba da budu deo vase ishrane

1. Semenkama do zdravog srca
Četvrtina šoljice ovih ukusnih semenki sadrži gotovo polovinu preporučene dnevne doze magnezijuma, vrlo važnog za vaše srce. Takođe, pomaže u kontroli krvnog pritiska.


2. Poboljšava imuni sistem
Osim što obiluju magnezijumom, semenke bundeve bogate su i cinkom, što pomaže pri regulaciji imunološkog sistema, te tako smanjuju rizik od virusnih infekcija poput prehlade i gripe. Istraživanja su pokazala da, između ostalog, smanjuju i hronični umor i depresiju.


3. Održava zdravlje prostate
Još od davnina poznato je da su semenke bundeve važan deo ishrane za muškarce jer blagotvorno deluju na prostatu. Istraživanja pokazuju da i bundevino ulje i semenke, zbog visokog sadržaja cinka, mogu biti posebno korisne za zdravlje muškaraca, pa se često koriste u lečenju raznih zdravstvenih problema s prostatom kao što su povećana prostata i hiperplazija.


4. Smanjuju rizik od dijabetesa
Prema istraživanjima, semenke bundeve pomažu kod regulisanja insulina, i time sprečavaju razne komplikacije povezane s dijabetesom, kao što je oksidacijski stres, glavni uzročnik uništavanja ćelija.


5. Pomažu kod nesanice
Unos bundevinih semenki nekoliko sati pre spavanja, posebno u kombinaciji s voćem, doprinosi boljem izlučivanju melatonina i serotonina, čime se povećava regeneracija tela tokom spavanja.

©2020 Pekara Ključ. All Rights Reserved.

Search