fbpx
Topličin venac 5, 11000 Beograd

Brašno od bundevinog semena – prirodan izvor proteina

Bundevino brašno se i ne može bukvalno izjednačavati sa brašnom, jer po svojim nutritivnim svojstvima, bliže je soji i mesu. Radi se o brašnu izuzetne hranljive vrednosti, sa 60% proteina i 10% masti.Brašno semena golice  za razliku od pšeničnog koje ima 10-11%, sadrži čak 60% proteina, te je u rangu mesa i soje. Ono je ujedno i jeftin izvor proteina i dostupno kroz peciva za svakodnevno konzumiranje. Značajno je u vreme posta, kao i za vegetarijansku ishranu. Osim proteina, sadrži i ostatke masnoće, koja je ostala posle postupka hladnog cedjenja bundevinog semena.

Hranljiva vrednost bundevinog semena veća od hranljivosti cele bundeve. Ovo seme sadrži izuzetno mnogo proteina (24,5%) i masti bez holesterola (46%), ali i masnih kiselina koje čuvaju srce i krvne sudove. Bundevino seme sadrži i ugljene hidrate, a od minerala najzastupljeniji su kalijum, fosfor i kalcijum. Gvoždja u ovom semenu ima oko 10 mg, stoje polovina dnevne doze potrebne ljudskom organizmu.

Semenke bundeva su jestive i veoma hranljive, bogate belančevinama i uljem sa nezasićenim masnim kiselinama i vitaminom E. Odličan su izvor vitamina B grupe i gvožđa. 100 g sušenih semenki za grickanje obezbeđuje oko 30 g belančevina, koliko se dobija od iste količine mesa, ribe ili jaja, zatim oko 16 mg gvožđa (dnevna potreba odrasle osobe), i dvostruko više tiamina nego »meso« bundeve. Semenke su bogate i biljnim vlaknima, uključujući i lignin.
Naša pekara se ponosi činjenicom da svojim potrošačima može da ponudi jedinstvene pite od bundevinog brašna, naše bundopite.

©2020 Pekara Ključ. All Rights Reserved.

Search